Powered By Blogger

Perşembe, Aralık 30, 2010

Bir Sene Daha Geride Kalırken...

Orman Yangınları İle Mücadelede Simülasyon için hava araçları ile denemeler yapıldı.
İzmir Fuarında Yenilenebilir Enerji Konulu Panel oldu.
Ormanların Zirvelerinde Yenilenebilir Enerjili Yangın Gözetleme Kuleleri isimli projemizin denetimi İZKA çalışanları tarafından yapıldı.
2 Kasım'da İklim Değişikliği'ne Giriş Eğitimi Ankara'da yapıldı.

29 Kasım-3 Aralık arasında Afyon Sandıklı'da Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda eğitim oldu.
Thanasimus formicarius salımı yaparken bulduğumuz kesilmiş ağaç kütüğü üzerinde çimlenmiş kızılçam fidanı


Thanasimus formicarius'un üretilen larvaları Urla ve Armutlu'daki sahalara bırakıldı.

Ormanlık sahalarda hastalık olup olmadığı rasat edildi.

Orman Bahçıvanı (Tomicus destruens) için tuzak odunları hazırlandı ve ergin örnekleri toplandı.
Çam Keseböceği ile mücadeleye yumurta koçanı toplayarak yeniden başlandı.

Tarım İl Müdürlüğü'nün İZKA'ya vediği projenin açılış toplantısına katıldık.
20-24 Aralık'ta Kemer'de İklim Değişikliği, Biyolojik Çeşitlilik ve Uzaktan Algılama Eğitimi yapıldı.

Cuma, Ağustos 27, 2010

Bergama-Aşağı Ilgındere Yangını




Fırtınanın hiç hız kesmediği bir günde çok başarılı müdahale ile orman yangını söndürüldü. Dumanlar neredeyse güneşi bile görünmez hale getirmişti.


Cumartesi, Temmuz 10, 2010

Mücadele Haritaları

Çam Keseböceği ile 2010 yılında biyolojik mücadele kapsamında üretimi yapılarak ormana bırakılan Calosoma sycophanta'ları gösterir harita. (Sahanın büyük olmasından dolayı bazı noktalar birbiri üzerine binmiş şekilde görünmektedir.)

Çam Keseböceği ile 2010 yılında biyolojik mücadele kapsamında ormanda Phryxae caudata ve Exorista segregata'nın populasyonunu desteklenmek üzere yapılmış üretimi yapılmış adacıkların yerlerini gösterir harita. (Sahanın büyük olmasından dolayı bazı noktalar birbiri üzerine binmiş şekilde görünmektedir.)



2010 yılında kabuk böceklerinden Orthotomicus erosus ve Ips sexdentatus ile biyoteknik mücadele kapsamında feromon mücadelesi yapılan sahaları gösterir haritadır.

Salı, Haziran 22, 2010

Training Course on the Assessment of Damage Causes


ICP's Team


Belçika'nın Leuven kentinde 14-17 Haziran tarihleri arasında Tepe Durumu Değerlendirme Programı kapsamında Zarar Parametrelerinin Belirlenmesi Eğitimine katıldım. Çipli Pasaport çilesi sonunda eğitime katılmak faydalı oldu.




Arazi çalışmalarına bisikletle gittik. Bizde böyle bir eğitim olsaydı biz dağın zirvesine kadar araçla götürürdük ve ikramlar için kesinlikle katılım ücreti istemezdik. Gerçi bisikletle ormanı dolaşmak bizim için hem spor hem de ormanlarını tanıma açısından iyi oldu; şikayetçi değilim.


Ormanın her tarafında trafik işaretleri, kapılar ve spor yapan insanlar vardı. Ata, bisiklete binen, koşu yapan, yürüyüş yapan. Bizim ülkemizden farkı kimse ormanda sigara içmiyordu. Arazinin düz olmasından dolayı tırlar ile orman ürünlerini taşıyabiliyorlar.


Halka ormancılık konusunda tanıtım yapılan orman içinde ahşaptan yapılmış binalar vardı. Binaların enerjisi güneş enerji sistemi ile sağlanıyordu. Binanın çatısından akan yağmur sularını toplayarak su ihtiyacını karşılıyorlar. Ormancılar arazinin düz olmasından ötürü araçlarının arkasında da bisiklet bulunduruyorlar.


Leuven'de şehir içi ulaşımın neredeyse % 80'i bisikletle yapılmakta. Yaya ve bisiklete binenlerin karşıdan karşıya gececeğini gören araçlar hemen duruyor. Onlar geçtikten sonra hareket ediyor. Şehrin her tarafında bisikletler için ayrı yollar yapılmış. Gökyüzünde elektrik ve telefon kabloları bulunmuyor. Asfalt atarlarken sürekli arka taraftan kalınlığı ölçüyorlar ve yola suyun birikmemesi için balık sırtı formu veriyorlar. Asfaltta bulunan logar telefon vs. kapakları asfaltla aynı seviyede bulunuyor. Geçen sene 6 ayda İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı Yeni Girne Caddesi kadar mesafeyi toplam 3 günde bitirdiler ve ayrıca bizdeki gibi asfalttan sonra logar kapaklarınla hiç uğraşmadılar. Gerçi bizde uğraşılan kapaklar ya yoldan yüksekte yada yoldan alçakta. Araçla giderken logardan kaçmak için slalom yapıyoruz.

Cuma, Haziran 04, 2010


Bir arkadaşımın söylemesi üzerine internete girip gördüğüm agaclar.net sitesinin bir projesi olan ve sizlerin de beğeneceğini umduğum güzel linkler. Yok olan doğa için doğasever sanatçı ve gönüllülerin söylediği güzel parçalar. Mükemmel bir proje olmuş. İşitme engellilerin de düşünülmesi çok hoş olmuş.

http://www.dogaicincal.com/index.asp?sayfa=caldiklarimiz&id=7

http://www.dogaicincal.com/index.asp?sayfa=caldiklarimiz&id=32


Salı, Nisan 27, 2010

Yırtıcıları Saldık...


Manisa Orman İşletme Müdürlüğünün Sabuncubeli'nde Çam Keseböceği ile mücadele için yapmış olduğu örnek bir Adacık Metodu


Laboratuarda ürettiğimiz yırtıcıların besinine ortak olan Baştankara kuşlarımızda vardı.

ÖZDERE SAHALARINA Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 05 Mayıs 2010





URLA ÖZBEK-ILIKSU YOLU ÜZERİNDE Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 15 Nisan 2010









GAZİEMİR GÖRECE SAHALARINA Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 06-22-27 Nisan 2010






ESKİFOÇA- YENİ FOÇA SAHALARINA Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 01 Nisan 2010





Mücadele İçin Kuş Yuvalarına Olan İhtiyaç Kaçınılmazdır. Laboratuar çalışmaları esnasında bahçedeki tırtıllara beslenmeye çalışan Baştankara Kuşlarının barınması için yuvaları asmayı ihmal etmedik.