Powered By Blogger

Salı, Nisan 27, 2010

Yırtıcıları Saldık...


Manisa Orman İşletme Müdürlüğünün Sabuncubeli'nde Çam Keseböceği ile mücadele için yapmış olduğu örnek bir Adacık Metodu


Laboratuarda ürettiğimiz yırtıcıların besinine ortak olan Baştankara kuşlarımızda vardı.

ÖZDERE SAHALARINA Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 05 Mayıs 2010





URLA ÖZBEK-ILIKSU YOLU ÜZERİNDE Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 15 Nisan 2010









GAZİEMİR GÖRECE SAHALARINA Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 06-22-27 Nisan 2010






ESKİFOÇA- YENİ FOÇA SAHALARINA Calosoma sycophanta (L.) yırtıcılarının bırakılışı 01 Nisan 2010





Mücadele İçin Kuş Yuvalarına Olan İhtiyaç Kaçınılmazdır. Laboratuar çalışmaları esnasında bahçedeki tırtıllara beslenmeye çalışan Baştankara Kuşlarının barınması için yuvaları asmayı ihmal etmedik.


Çarşamba, Nisan 07, 2010

Yoğun Tempo 2010

2010 yılında İzmir Kalkınma Ajansının açmış olduğu Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı ile Turizm ve Çevre Mali Destek Programına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak 4 proje ile katılım sağladık. Proje hazırlama ile ilgili olarak asli görevimiz yanısıra Ocak ayından bu yana yoğun olarak çalıştık. Önce proje hazırlama eğitimleri ve ardından proje hazırlama safhalarını atlattık. Yorulduk ama güzel projeler oluşturduğumuz kanaatindeyim.



Çam Keseböceği ile mücadele çalışmalarına tam hız başladık. 2009-2010 yıllarının küresel ısınma nedeniyle sıcak geçmesi bu zararlı böceğin epidemi yapmasına yol açmıştır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğünde 7 Orman İşletme Müdürlüğünde 748.994 adet Çam keseböceği yumurta koçanı toplandı. 1 yumurta koçanında ortalama 217 adet olduğuna göre 162.531.698 adet tırtılla mücadele edilmiş oluyor.
Çam Keseböceği ile mücadele için laboratuarlarımızda kitle üretimini yaptığımız Calosoma sycophanta yırtıcılarınndan zararın görüldüğü ormanlara bulaştırma amacıyla bıraktık. 28/04/2010 tarihi itibariyle 55.088 adet üretilen yırtıcı böcekten 44.986 adeti ormana bırakıldı. Bu yırtıcı böceğin üretiminde 2009 yılında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 38.693 adetle birinci sırada yer almaktadır. Amacımız geçen seneki rakamlarımızı geçmektir. Üretim sezonu Haziran'a kadar devem ettirilebildiği için geçen seneki rakamımızı geçeceğimiz bellidir. Kapasitemizi artırmak için İzmir Kalkınma Ajansına bu laboratuarlardan 1 adet daha Bayındır Orman İşletme Müdürlüğü Selçuk Orman İşletme Şefliğine kurulması için de bir proje hazırlanarak verildi.



Laboratuarda üretilen yırtıcılara besin olarak Çam Keseböceği keselerinden toplamak suretiyle mekanik mücadele de yapılmış oldu.





Üretilen yırtıcılar ihtiyaç gösteren yerlere bulaştırma amacıyla bırakıldı.



Geçmiş yıllarda üretilip araziye bırakılan yırtıcı böceklerin bırakıldıkları arazide çam keseböceği kalmayınca kuş uçuşu 2 km mesafedeki ormana giderek orada mücadeleye devam ettiklerini tespit ettik. Ayrıca adacık yöntemiyle üretilen Phryxae caudata'ların sahadaki keselerde bulunan tırtılları parazitlemek için saldırıları gözlendi.



Biyolojik mücadelede kullanılmak üzere başka organizmalardan faydalanmak için bir yandan da araştırmalarımız devam etmekte.





2010 yılında İzmir Kalkınma Ajansının 30 Mart 2010 tarihinde saat 13:30'da Alsancak'ta Ege Orman Vakfı Başkanlığı toplantı salonunda yaklaşık 35 civarında vakıf üyesine Çam Keseböceğinin biyolojisi, zararı ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün bu zararlı böcek ile yapmakta olduğu mücadele yöntemleri sunumla anlatılmıştır. Yapılan bilgilendirme toplantısına İzmir Orman Bölge Müdürlüğünü temsilen Bölge Müdür Yardımcısı Mihtat ATEŞ, Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü İlhami ALKAN ve OZM Şube Mühendisi Özgür TOPRAK katılmıştır. Sunum sonrası doğa severlerin oluşturduğu vakıf üyelerinin sorularına ayrıntılı cevaplar verilmiştir. Vakıf olarak Çam Keseböceği zararının ve mücadelesinin dillendirilmesi için 2010 yılında zararlı böceğin yumurta koçanlarından vakıf üyelerinin katılımıyla toplanmasına karar verilmiştir.


Laboratuar ekibimiz boğazlar sorunu için masaya oturmuş durumda.