Powered By Blogger

Salı, Haziran 22, 2010

Training Course on the Assessment of Damage Causes


ICP's Team


Belçika'nın Leuven kentinde 14-17 Haziran tarihleri arasında Tepe Durumu Değerlendirme Programı kapsamında Zarar Parametrelerinin Belirlenmesi Eğitimine katıldım. Çipli Pasaport çilesi sonunda eğitime katılmak faydalı oldu.




Arazi çalışmalarına bisikletle gittik. Bizde böyle bir eğitim olsaydı biz dağın zirvesine kadar araçla götürürdük ve ikramlar için kesinlikle katılım ücreti istemezdik. Gerçi bisikletle ormanı dolaşmak bizim için hem spor hem de ormanlarını tanıma açısından iyi oldu; şikayetçi değilim.


Ormanın her tarafında trafik işaretleri, kapılar ve spor yapan insanlar vardı. Ata, bisiklete binen, koşu yapan, yürüyüş yapan. Bizim ülkemizden farkı kimse ormanda sigara içmiyordu. Arazinin düz olmasından dolayı tırlar ile orman ürünlerini taşıyabiliyorlar.


Halka ormancılık konusunda tanıtım yapılan orman içinde ahşaptan yapılmış binalar vardı. Binaların enerjisi güneş enerji sistemi ile sağlanıyordu. Binanın çatısından akan yağmur sularını toplayarak su ihtiyacını karşılıyorlar. Ormancılar arazinin düz olmasından ötürü araçlarının arkasında da bisiklet bulunduruyorlar.


Leuven'de şehir içi ulaşımın neredeyse % 80'i bisikletle yapılmakta. Yaya ve bisiklete binenlerin karşıdan karşıya gececeğini gören araçlar hemen duruyor. Onlar geçtikten sonra hareket ediyor. Şehrin her tarafında bisikletler için ayrı yollar yapılmış. Gökyüzünde elektrik ve telefon kabloları bulunmuyor. Asfalt atarlarken sürekli arka taraftan kalınlığı ölçüyorlar ve yola suyun birikmemesi için balık sırtı formu veriyorlar. Asfaltta bulunan logar telefon vs. kapakları asfaltla aynı seviyede bulunuyor. Geçen sene 6 ayda İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı Yeni Girne Caddesi kadar mesafeyi toplam 3 günde bitirdiler ve ayrıca bizdeki gibi asfalttan sonra logar kapaklarınla hiç uğraşmadılar. Gerçi bizde uğraşılan kapaklar ya yoldan yüksekte yada yoldan alçakta. Araçla giderken logardan kaçmak için slalom yapıyoruz.

Cuma, Haziran 04, 2010


Bir arkadaşımın söylemesi üzerine internete girip gördüğüm agaclar.net sitesinin bir projesi olan ve sizlerin de beğeneceğini umduğum güzel linkler. Yok olan doğa için doğasever sanatçı ve gönüllülerin söylediği güzel parçalar. Mükemmel bir proje olmuş. İşitme engellilerin de düşünülmesi çok hoş olmuş.

http://www.dogaicincal.com/index.asp?sayfa=caldiklarimiz&id=7

http://www.dogaicincal.com/index.asp?sayfa=caldiklarimiz&id=32